Urban Design & Architecture Awards 2005 Winners

The City received 37 submissions by architects, owners, designers, planners, landscape architects, developers, contractors, engineers, consultants and members of the general public. All submissions were evaluated by a volunteer jury.

Award recipients

Seven awards were given in 5 categories:

Project Description
This project is a 3100 square foot detached home on a corner lot backing onto escarpment land in a new subdivision in Ancaster.

Jury Comments

  • Innovative project that employs many principles of sustainable design in both architectural design and site design.
  • Bold Modern style architecture and landscape work in concert to take full advantage of the site and views into the neighbouring escarpment lands.
  • Rainwater from the roof is retained on site for irrigation and is directed to the rear of the site via roof scuppers and landscaped bands of river rock.
  • Existing trees to the rear of the site were retained.
  • Innovative u-shaped plan provides a sheltered outdoor space and maximizes views and natural light.
  • Use of natural stone included stone found on site retained for landscaping. Takes full advantage of the sloping site with the garage located flush with the wall of house at the rear on a lower level thereby minimizing its impact.

The Tick Residence

Owner: Stan and Liz Tick
Design Team:

  • Jennifer Turner Architect
  • David Machiulis
  • Blackwell Bowick Partnership
  • Thomas Cochren Homes

Project Description
This project involved the restoration of the landscape of the Dundurn National Historic Site to reflect its original picturesque landscape dating from the early 1860's. The 32 acre site consists of part of the original grounds of the 1832 Dundurn Castle and has been used as a municipal park since 1900. The original kitchen garden and the drive shed were reconstructed, specific views were opened to the harbour, appropriate period plantings were undertaken and new amenities such as a picnic shelter and a playground were constructed.

Jury Comments

  • A unique landscape project that balances the dual use of the site as both a park and a historic site of national significance.
  • Supports and strengthens the cultural significance and the cultural tourism opportunities of the site.
  • Interpretive kitchen garden will be resource to teach and demonstrate to future generations the principles of sustainability in food supply.
  • Provides a program for maintaining this unique landscape into the future.

Dundurn National Historic Site Landscape Conservation Master Plan and Implementation

Owner: The City of Hamilton
Design Team:

  • Wendy Shearer Landscape Architect Limited.
  • McCallum Sather Architects Inc.
  • MJS Consultants
  • Peninsula Construction

Project Description
Conversion of a circa 1930 warehouse building that had been abandoned in the early 1990's to a forty unit condominium with street related commercial. The project is located in the historic core of downtown Hamilton.

Jury Comments

  • The commercial space at grade  and the small courtyard to the east greatly improve the streetscape.
  • The existing condition and context of the building required a greater risk and a more innovative design than other adaptive reuse projects located in areas with adjacent residential.
  • The design is reflective of the original warehouse building by incorporating large industrial scale windows to create open well lit interior spaces.
  • Brings new residents to support this area of downtown Hamilton.

The Annex

Owner: Rebecca Holdings (Hamilton) Inc.
Sergio Manchia and Anthony DiCenzo
Design Team:

  • R.F. Lintack Architect Inc.
  • El-Hamzawi Engineering Ltd.
  • Planning and Engineering Initiatives Ltd.
  • Lee Yung & Associates Inc.
  • Demik Construction Ltd.

Project Description
Conversion of a circa 1930 warehouse building that had been abandoned in the early 1990's to a forty unit condominium with street related commercial. The project is located in the historic core of downtown Hamilton.

Jury Comments

  • The commercial space at grade  and the small courtyard to the east greatly improve the streetscape.
  • The existing condition and context of the building required a greater risk and a more innovative design than other adaptive reuse projects located in areas with adjacent residential.
  • The design is reflective of the original warehouse building by incorporating large industrial scale windows to create open well lit interior spaces.
  • Brings new residents to support this area of downtown Hamilton.

The Annex

Owner: Rebecca Holdings (Hamilton) Inc.
Sergio Manchia and Anthony DiCenzo
Design Team:

R.F. Lintack Architect Inc.
El-Hamzawi Engineering Ltd.
Planning and Engineering Initiatives Ltd.
Lee Yung & Associates Inc.
Demik Construction Ltd.

Project Description
This project is an open space on a corner site at the centre of the International Village Business Improvement Area. It provides for passive recreational use and serves as a venue for special community events and festivals. The project includes a pavilion, sitting areas, a through block pedestrian trail and public art.

Jury Comments

  • Expresses the history of the site in the design theme and follows that theme through the design of all aspects of the project such as the railway station pavilion, public art features and playful railway track paving patterns.
  • Creates an oasis in the city with seating areas enclosed by planting situated to reduce disturbance from the major pedestrian routes through and along the site.
  • Opens views to the escarpment from King Street.
  • Example of an investment in public realm amenity that will encourage private investment in the area.
  • The pavilion could consider more year round programmed use.

Ferguson Station

Owner: City of Hamilton
Design Team:

  • City of Hamilton
    • Public Works Department
    • Open Space Development and Park Planning
  • R.F. Lintack Architect Inc.
  • Lee Yung and Associates
  • Corporate Construction Inc.

Project Description
This project involves the construction of new offices for the legal firm GOWLINGS in the historic 1929 Beaux-Arts style former Bank of Montreal building. The building is designated under the Ontario Heritage Act and is located at the corner of Main and James Streets in downtown Hamilton.

Jury Comments

  • Innovative design solutions were employed to accommodate new services and to allow for the privacy and security required for new offices while at the same time conserving and restoring the magnificent three-storey historic banking hall.
  • An addition to the rear of the existing building as well as the construction of two second level walkways allowed for new offices and services such as elevators thereby minimizing any changes to the existing banking hall.
  • Existing heritage features were incorporated into the design of the new offices.
  • This project exemplifies the potential of heritage buildings and is a major milestone in the rejuvenation of downtown Hamilton.

The GOWLINGS Building Former Bank of Montreal

Owner: Hughson Business Space Corporation
Tenant: GOWLINGS Gowling Lafleur Henderson LLP/s.r.l.
Design Team:

  • Melillo Architects Inc. (Interior)
  • Yolles Group Engineering Ltd.
  • BK Consulting
  • Karp Namisniak Yamamoto Architects Inc. (Base Building)
  • Ira McDonald Construction Ltd.

Project Description
Alterations and additions to the 1970’s era Art Gallery building to provide more income generating space, resolve building envelope concerns and improve the presence of the building in the city.

Jury Comments

  • The alterations reinvigorate King Street with a new pedestrian scale canopy, display windows, a new entrance and interior stair that face the street. These changes greatly improve the pedestrian quality of the street and the presence of the gallery in the city.
  • A new second level glass gallery, on the south side enhances the building's presence on Main Street and creates a relationship with City Hall and the civic square.
  • New landscaping on Commonwealth Square creates an exterior room that brings the interior of the gallery pavilion outdoors.
  • Signals a renewal in confidence in downtown Hamilton.

The Art Gallery of Hamilton Renewal

Owner: The Art Gallery of Hamilton
Design Team:

  • Kuwabara Payne McKenna Blumberg Architects Inc.
  • Yolles Partnership Inc.
  • Smith & Anderson Consulting Engineers
  • Carinci Burt Rogers Engineering
  • Halsall Associates Ltd.
  • PCL Constructors Canada Inc.

Project Description
This facility houses a cogeneration plant which captures excess heat from electricity generation and distributes it to downtown buildings for heating. It is located on a prominent corner in the downtown, adjacent to a high school.

Jury Comments

  • This is a project in which architecture and landscape work together to express the function of the building and create public space on a prominent downtown corner site.
  • The architecture respects the challenging context of the adjacent Brutalist style school while at the same time creating a welcoming and open new building that greatly improves what was a barren street corner.
  • The project provides for public uses such as a meeting room and gallery space, not typical of these types of infrastructure buildings. These uses are used to give the building an open public face to the street.
  • The project program exemplifies sustainability and energy efficiency.

The Hamilton Energy Centre

Owner: Hamilton Community Energy
Design Team:

  • R.F. Lintack Architect Inc.
  • G. O’Connor Consultants Inc.
  • FVB Energy Inc.
  • Millennium Engineering Ltd.
  • Planning and Engineering Initiatives Ltd.
  • Bestco Construction